2014. szeptember 19., péntek

Brüsszel: belga csoki, belga sör, egyedülálló hangulat. Egy igazi kis ékszerdoboz! Novemberben 10 818 ft!



Brüsszelről, Európa "fővárosáról" sokan azt gondolják, hogy unalmas város, nincs ott semmi, csak a sok öltönyös hivatalnok. Rosszul teszik. Valójában épp a hivatalnokok, az itt tanuló diákok, a sok különböző országból érkezett ember, valódi kozmopolita várossá varázsolta, mely mindamellett megőrizte önálló arculatát. Egy kis ékszerdoboz, tele számtalan izgalmas és különleges darabbal: gyönyörű épületekkel, izgalmas múzeumokkal, kimagasló színvonalú éttermekkel, barátságos, oldott hangulatú bárokkal, és persze ne feledkezzünk meg a világviszonylatban is egyedülálló belga sörválasztékról sem.


Az ötszög formájú, emiatt Pentagone-nak elnevezett belvárost több, eltérő arculatú városrész alkotja. Az Alsóváros központja az aranyozott homlokzatú céhszékházakkal körbevett Grand'Place. A tértől északra fekvő Ilót Sacré negyed éttermeiről és kávézóiról ismert. A Felsővárost, más néven Királyi negyedet hatalmas épületek, széles sugárutak jellemzik. Ide már csak a városra nyíló csodálatos kilátás és a Szépművészeti és Modern Művészeti múzeum miatt is érdemes felkapaszkodni. A Rue de la Regence úttól észak felé a Sablon negyed elegáns épületeit divatos kávézókat és régiségboltokat találunk, attól délre pedig a hagyományos munkásnegyedet, a Marolles-t találjuk. Az óvárostól keletre fekszik az európai negyed, itt működik az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Unio Tanácsa. Szinte egy különálló város  az utcáin több tucatnyi nyelv keveredik, Háború után épült betontömbök, és modern üvegtornyok kavalkádja.

Legizgalmasabb ékszerek a dobozból: 

Grand'Place: aranyozott szobrokkal és ólomüveg ablakokkal díszített barokk céhszékházakkal szegélyezett tér, a lélegzetelállító szépségű, finoman megmunkált, karcsú tornyú Városházával.
Pisilő kisfiú: egyesek szerint a brüsszeliek polgárpukkasztó hajlamát, mások szerint a háborúellenes eszméket jelképező kis szobrot gyakran jelmezbe öltöztetik, még Elvis Presley is ajándékozott neki ruhát.
Atomium:  Brüsszel új jelképe az 1968-as világkiállításra épult.A Hesley parkban találjuk. Alakja és arányai egy vasatom belső kristályrácsait és szerkezetét mintázzák. A gömbös-rácsos szerkezet magassága 102m tömege 1200tonna, lift visz fel a 9. emeletre, ahonnan csodálatos a kilátás. Visszafelé egy mini kiállítást is megnézhetünk benne.
Mini Európa: Az atomium mellet található szintén a Hesley parkban. Az Atomium mellett a másik legnépszerűbb látnivaló. Gyakorlatilag egy kicsinyített kontinens, az összes jelentős nevezetességet 1:25 léptékű kicsinyítéssel jeleníti meg. Mintegy 80 város 350 látványossága - többek között az angol Parlament, a párizsi Eiffel torony, a füstölgő Vezúv és a budapesti Széchenyi fürő - között sétálgathatunk.

Szépművészeti és Modern Művészeti Múzeum, Belga Képregénymúzeum, Hangszermúzeum, Hotra Múzeum, Kakaó és Csokoládé Múzeum, Sörgyár látogatás( Gueuze Múzeum), bolhapiacok, régiségboltok, 

Most pedig a gyakorlati oldala:

A Ryanair visz 10818 ft-ért. Alapvetően november 21-23-as hétvégét néztem, de egész novemberben könnyen találunk megfelelő árú járatot. Érdemesebb azonban hétvégén menni, hétvégén ugyanis a hivatalnokok jellemzően hazautaznak, ezért sokkal olcsóbb a szállás, a belvárosban 2 éjszakára 2 főre 32000 ft-tól, hangulatos magánszállásokat is találhatunk, de az árak a központban nagyjából ugyaninnen indulnak.

A repülő a Charleroi repülőtérre érkezik, innen a kijárattól jobbra vár minket a busz(Brussels City Shuttle), ami egy óra alatt 10 eur-ért visz oda-vissza, 20-30 percenként indul, valószínűleg előre kell foglalni a neten.


Fedezd fel az ékszerdoboz legszebb kincseit, aztán öblítsd le az élményeket egy jó belga sörrel!
Jó utat kíván a Kicsia a világ csapata!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése